Ojoj, skratt retade, så jävla klantiga.

Lyxvillan förstördes under föräldrafri fest

Minst sju miljoner att reparera

Föräldrafritt och ett ungdomsgäng. Då blev det festernas fest i lyxvillan på Djursholm.

Saneringskostnaderna uppgår till minst sju miljoner kronor.

Nu har en 16-åring dömts.

– Någon hade kunnat dö, säger advokat Rolf Klintfors.

Ungdomsfesten i somras höll på att sluta i fullständig katastrof. Det var i slutet av juli som 15 inbjudna ungdomar skulle ha fest hemma hos en av ungdomarna på Djursholm. Pappan befann sig i New York, så huset var ledigt. Alkoholen flödade under kvällen.

Börjar brinna

Vid midnatt spelade en flicka in en film med sin mobiltelefon som visar hur några ungdomar lagar mat i köket. De är märkbart påverkade och skriker ”brasa, brasa, brasa”. Sedan hälls ”tändvätsskeliknade” ämnen som bensin ut. Branden startade i eller i anslutning till garaget och spred sig sedan upp i trävirket på ytterväggen och vidare upp i takfoten och i taket.

"Flaskan studsade"

Elden tog sig snabbt i huset och spreds sig även till garaget. Detta var ”olyckligt”, menar 16-åringens advokat Rolf Klintfors.

– Min klient sparkade till flaskan med tändämnet som träffade en släpvagn och olyckligtvis studsade tillbaka in mot garaget och där antände en öppen dunk med bensin, säger Rolf Klintfors.

Fick panik

När ungdomarna insåg att både hus och garage var på god väg att brinna ner fick de panik. Eftersom en pojkes pappa förvarade brandfarliga vätskor i garaget, bland annat kärl med etanol som användes till radiostyrda racerbilar, trodde ungdomarna att hela bygget skulle explodera. Räddningstjänsten anlände och lyckades släcka elden i tid innan hela huset brann upp. Kostnaden för saneringarsarbetet beräknas enligt försäkringsbolaget uppgå till i "vart fall" sju miljoner kronor.

"Hade kunnat dö"

16-åringen fälls för allmänfarlig vårdslöshet och döms till 35 timmars ungdomstjänst. Han ska även betala skadestånd på 4 681 kronor till husägaren.

– Han är djupt ångerfull och kommer aldrig att göra något liknande igen. Men han var inte ensam att hålla i tändaren här. Jag anser att fler borde ha åtalats, säger Rolf Klintfors.

Rolf Klintfors menar ändå att det hela kunde ha slutat betydligt värre.

– Någon hade rent av kunnat dö den där kvällen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0